In de Volkskrant van vandaag pleiten Annelies Verbeke en Mohammed Benzakour voor het korte verhaal. Het is immers de Week van het Korte Verhaal. Natuurlijk wordt eerst geconstateerd dat de positie van het korte verhaal erg beroerd is in de Nederlandstalige literaire wereld. Verbeke en Benzakour vinden de situatie echter niet zo beroerd dat het terecht is dat de J.M.A. Biesheuvelprijs niet uitgereikt kon worden:

Feitelijk is het nog triester: de enige literaire erkenning voor zijn virtuoze vakkundigheid, de J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste korteverhalenbundel, was hem dit jaar niet eens gegund: die is niet uitgereikt. Het doet ons groot verdriet dit te constateren. Hoewel er ons inziens tussen de dertien inzendingen ten minste één bundel zat die de onderscheiding absoluut verdiende, blijft het natuurlijk een schrale oogst: dertien Nederlandstalige verhalenbundels in een jaar tijd.

Lees het hele stuk hier.

(foto via Flickr Commons)