Nog iets wat opviel op de Bestseller 60 van gisteren: Bezette gebieden is al na vier weken uit de lijst verdwenen. De roman stond op plek 20, 13, 32 en 43. Moedervlekken uit 2016 met dezelfde hoofdpersoon bleef 16 weken in de top 60, waarvan vijf weken in de top 10.

Ook Goede mannen uit 2018 stond slechts vier weken in de bestsellerlijst.

Aan de recensies kan het niet liggen. Bezette gebieden kreeg vier ballen van Thomas de Veen in NRC Handelsblad: ‘Grunberg toont zich op de toppen van zijn kunnen’; in de Volkskrant schreef Onno Blom een lovende beschouwing: ‘Grunberg heeft aan zijn eigen eis voldaan: hij heeft gaten in de geschiedenis gevuld met fictie. Hij heeft de lezer iets laten meemaken dat die nog nooit heeft meegemaakt.’ en Rob Schouten in Trouw zegt: ‘Grunberg lezen blijft een ongemeen spannende belevenis.’

In de bestsellerlijst staat nog wel steeds Bij ons in Auschwitz dat samengesteld is door Grunberg. De eerste twee weken stond het boek op de 8e plek, deze week is het gezakt naar plaats 16.