Het was eerst de AKO Literatuurprijs, toen de Generale Bank Literatuurprijs, toen weer de AKO Literatuurprijs, toen de ECI Literatuurprijs, toen de BookSpot Literatuurprijs en nu wordt het de Boekenbon Literatuurprijs. Opmerkelijk, omdat de gezamenlijke boekverkopers verantwoordelijk zijn voor de Boekenbon en juist uit die branche nogal wat kritiek kwam op veel onverkoopbare winnaars van de laatste jaren.

Bij de vorige editie was er nog sprake van een prijs voor fictie en een prijs voor non-fictie (en een van de lezers). Het bedrag van 50.000 euro voor de winnaar blijft gelijk, maar er blijft maar één prijs over:

De Boekenbon Literatuurprijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek waarbij het niet uitmaakt of het fictie of non-fictie is. De Jaarlijkse Literatuurprijs wordt jaarlijks toegekend door een jury van beroepslezers uit Nederland en Vlaanderen. Deze jury wordt benoemd door de Stichting. De auteur van het bekroonde boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro. Dit bedrag moet de auteur in staat stellen ongestoord te werken aan een volgend boek.


In de jury van dit jaar zitten: Jan Dertaelen, Sofie Gielis, Sebastiaan Kort, Maartje Kroonen, Daan Stoffelsen en Jeroen Vullings die op de site van de prijs nog bij Vrij Nederland werkt.

Romans, verhalenbundels, biografieën, essaybundels of reisverhalen ze kunnen allemaal meedingen naar de prijs. Op 1 september wordt de longlist bekendgemaakt.