Jan Vantoortelboom heeft met Mauk de Boekenbon Literatuurprijs gewonnen. Vantoortelboom ontvangt hiermee het aan de prijs verbonden geldbedrag van 50.000 euro.Mauk wordt uitgegeven door Atlas Contact.

“Met zijn zesde roman Mauk leverde Jan Vantoortelboom een verbluffend literair portret af van een getraumatiseerde zeventiger die wordt achtervolgd door zijn jeugdherinneringen. Die zijn loodzwaar, want de jonge Mauk groeit op te midden van vaderlijk geweld. Vantoortelboom spelt niet uit wat er precies gebeurt in het huis met zijn donkere hal, waar een opgezette reiger met ‘boldoodse ogen’ naar de hoofdpersoon staat te staren. Veel speelt zich in deze geraffineerde roman juist tussen de regels af, waarbij de gebeurtenissen zich openbaren in de rijke beeldtaal die minstens zo beklijvend is als het verhaal zelf.”

”De grens tussen fictie en werkelijkheid zet Vantoortelboom moeiteloos onder spanning, zonder de psychologische diepgang van zijn personages en de voortgang van het verhaal uit het oog te verliezen. Dat de schrijver die exercitie met verve doorstaat, dankt hij misschien nog wel het meest aan zijn loepzuivere stijl en zijn uitzonderlijke talent voor compositie.” (uit het juryrapport)

Juryvoorzitter Ingrid van Engelshoven zei bij de prijsuitreiking: “Mauk bevat geen woord te veel en tóch word je gegrepen door de rijkdom van de taal. De hoofdpersoon gebruikt de verbeelding om zijn trauma’s het hoofd te bieden. Daarbij weet je als lezer soms niet wat echt is, en wat verbeelding. De jury heeft gekozen voor het boek dat een ode is aan de kracht van literatuur, geschreven in een loepzuivere stijl en prachtig gecomponeerd.”

Saskia de Coster – Net echt (Das Mag)
Tiemen Hiemstra – W. (Das Mag)
Roxane van Iperen – Dat beloof ik (Thomas Rap)
Richard Osinga – Munt (Wereldbibliotheek)

De jury van de Boekenbon Literatuurprijs bestond dit jaar uit Ingrid van Engelshoven (voorzitter) – oud-minister van OCW, Gerben de Bruijn – eigenaar boekhandel PostScriptum, Schiedam, Jeroen Dera – universitair docent Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen, Hind Fraihi – journalist voor Apache en columnist voor De Tijd, Wim Oosterlinck – radiopresentator en host van boekenpodcast ‘drie boeken’, Miriam Piters – docent Nederlands bij het Stedelijk Gymnasium in Leiden, recensent bij Tzum en Athenaeum, Joyce Roodnat – columnist, journalist en literair recensent voor de NRC.

(foto Miriam Piters)