Er is wel iets goeds te vinden in het Boekenweekessay Generaal zonder leger van Özcan Akyol aldus Marc van Oostendorp op Neerlandistiek:

In die zin is het boekje van Akyol een lang pleidooi voor de studie Nederlands. Had hij die maar afgemaakt, of was er maar minstens iets van de boodschap doorgedrongen: dat feiten ertoe doen, dat je teksten ook serieus kunt nemen, dat er voor sommige mensen meer op het spel staat dan het uitventen van zoveel mogelijk boeken.

Van Oostendorp is niet erg onder de indruk:

Het is heel lastig te opereren voor een serieuze onderzoeker wanneer de automatische gedachte is dat iemand die nooit iets heeft gelezen, nooit ergens over heeft nagedacht, nooit de aandacht heeft kunnen opbrengen voor de ideeënwereld van een ander kennelijk serieuzer wordt genomen dan jij.