In Amsterdam is afgelopen vrijdag schrijfster Carl Friedman na een ziekbed overleden. Dat meldt haar uitgever, Van Oorschot, op zijn website.

Carl Friedman debuteerde in 1991 met de novelle Tralievader. In 1993 verscheen de roman Twee koffers vol. Beide boeken werden verfilmd, het laatstgenoemde in 1998 door Jeroen Krabbé‚ onder de titel Left Luggage. Voor haar werk – ze schreef ook later gebundelde columns voor Trouw en Vrij Nederland – ontving Friedman in januari 2004 de E. du Perronprijs 2003 van de gemeente Tilburg en de letterenfaculteit van de Universiteit van Tilburg.

De schrijfster werd op 29 april 1952 in Eindhoven geboren als Carolina Klop. Ze kwam in 2005 in opspraak vanwege haar veronderstelde maar niet werkelijk joodse afkomst. Haar werk bevat autobiografische elementen, waaronder een vader met kampverleden, en speelt zich af tegen de achtergrond van de jodenvervolging. Ze heeft de veronderstelling dat zij joods was nooit tegengesproken, wat haar sterk werd verweten. 

Friedmans boeken kenden een groot succes en worden nog steeds gelezen, ook in het buitenland.

Afbeelding boven: detail van het omslag van Friedmans debuutroman.