In Italië is de ernst van coronacrisis een stuk duidelijker dan in Nederland waar het ergste naar alle waarschijnlijkheid nog moet komen. Dat blijkt ook uit de stukken die Ilja Leonard Pfeijffer schrijft vanuit Genua voor HP/De Tijd en voor NRC Handelsblad.

In HP/De Tijd eindigt hij zijn stuk met:

Terwijl hier in Italië het eerste sterfgeval mijn schoonfamilie heeft getroffen, kan ik alleen maar bidden dat jullie daar in Nederland, ook om mijn ouders te beschermen die tot de risicogroep behoren, nu eindelijk eens beseffen dat iedereen een potentiële drager is van het virus en dat iedereen daarmee een potentiële moordenaar is van zwakkeren.

In NRC Handelsblad beschrijft hij de dood van Arturo, die geen bezoek mocht ontvangen.

Arturo’s echtgenote is zelf besmet. Zij zit opgesloten in haar huis in de strengste vorm van quarantaine die er bestaat. Zelfs haar broer, mijn lieve zwager Andrea, mag niet naar haar toe om haar tranen te drogen. […] Zij is ontroostbaar in die zin dat troost haar niet bereiken kan.

De in Nederland genomen maatregelen noemt Pfeijffer ‘een gok’.