De in Polen geboren journalist en schrijver Alexander Münninghoff is vanochtend overleden. Münninghoff bereikte het grote publiek met het boek De stamhouder dat over zijn eigen familiegeschiedenis handelde. Vooral de rol van zijn vader die vocht bij de Waffen SS, is daarin cruciaal. In 2015 ontving hij er de Libris Geschiedenis Prijs voor. In een interview met Trouw zei hij daarover:

Dat m’n vader in de oorlog aan Duitse kant vocht, daar worstel ik niet mee. Daar heb ik nooit onder geleden, anders dan andere kinderen van foute ouders heb ik geen psychiater nodig gehad. Waar ik wel moeite mee heb, is dat hij als vader niet deugde. Dat is de worsteling van het boek.

Veel eerder, in 1983, won hij de Prijs voor de Dagbladjournalistiek. Münninghoff werkte onder meer voor de Haagse Post, de Haagsche Courant en het NOS journaal.

Münninghoff heeft veel boeken over schaken en schaker geschreven (onder meer over Bobby Fischer, Max Euwe en Hein Donner).