Uit elkaar een boek over scheiden heeft de Woutertje Pieterse Prijs 2020. In verband met de coronacrisis werd de uistlag bekendgemaakt in het NPO Radio 1 programma De Taalstaat. De winnaars Bette Westera en Sylvia Weve verdienen 15.000 euro.

In het juryrapport staat:

Uit elkaar gaat over scheiden, een alledaags geworden gebruik, met niettemin ingrijpende gevolgen voor zowel ouders als kinderen. Wat een inventiviteit demonstreren Westera en Weve (die al langer succesvol zijn als duo), én de vormgever Bockting design, verantwoordelijk voor de Japanse vouwwijze en papierkeuze. Alles is origineel en sprankelend aan dit boek, met prettig-onaangepaste tekeningen en baldadige gedichten, waarin kinderen hoofdschuddend kijken naar de liefdescarrousel van de volwassenen, die hun kinderen soms lijken te vergeten – maar die hun kinderen soms ook een nieuw perspectief bieden. En zelfs de huisdieren komen aan bod: ‘Ze bleven voor de kinderen bij elkaar./ Nu die de deur uit zijn ben ik de klos./ Chihuahua’s worden vaak wel twintig jaar./ Nog zeven jaar te gaan. Wie maakt me los?’

Er zijn geen klappen gevallen toen we de winnaar moesten bepalen. Niemand barstte in huilen uit. Al kon de gehele jury in élke nominatie iets moois en unieks zien; daarom waren ze ook alle 6 tot de finale doorgedrongen.
 Maar we werden het eens. De 33ste Woutertje Pieterse Prijs is voor een boek dat de tragiek niet ontkent, maar de feestelijkheid laat zegevieren. Het kan kinderen tot steun zijn, én laten lachen, op elke pagina van het uitbundige Uit elkaar, van Bette Westera en Sylvia Weve.

De uitreiking en het interview met de winnaars kun je hier terugluisteren.

De jury bestond in 2020 uit Arjan Peters (voorzitter), Karin Amatmoekrim, Marga Scholma, Juan Khalaf en Veerle Vanden Bosch. De jury beoordeelde alle in aanmerking komende kinder- en jeugdboeken die verschenen tussen 1 janua­ri en 31 december 2010.