Etty Hillesum is bekend geworden dankzij haar dagboeken die onder de titel Het verstoorde leven op de markt kwamen in de jaren tachtig. Het pand op de Gabriël Metsu­straat 6 in Amsterdam, waar zij tussen 1937 en 1943 woonde voordat ze werd gedeporteerd naar Westerbork en later naar Auschwitz, staat nu op de nominatie voor de slopershamer. De nieuwe eigenaar wil op dezelfde plek luxe woningen neerzetten.

In Het Parool van vandaag maakt SP-raadslid Tiers Bakker bezwaar:

Het belang van zo’n plek wordt wellicht nog het best geïllustreerd door het succes van het initiatief Open Joodse Huizen. De persoonlijke verhalen die worden verteld over de Amsterdamse families en kinderen die tijdens de Jodenvervolging uit het leven werden gerukt, komen extra tot leven doordat ze worden verteld op de plek waar deze families hebben gewoond.

Er is ook een online petitie die inmiddels al door zo’n 1500 mensen is ondertekend.
Onder de ondertekenaars bevinden zich onder meer Rob van Essen, L.H. Wiener en Ernst Jansz. Opvallend is de hoeveelheid ondertekenaars uit de rest van de wereld. Het werk van Hillesum is in erg veel talen vertaald.