Gabriël Metsu­straat 6, het voormalige woonhuis van schrijfster Etty Hillesum, stond op de nominatie om gesloopt te worden, maar het plan om er nieuwe luxe-appartementen te bouwen gaat niet door. De gemeente heeft na een actie en een snelle procedure om van het pand een gemeentelijk monument te maken nu definitief besloten dat het huis blijft bestaan.

Op de website van de gemeente staat:

Het voormalige woonhuis van de Joodse schrijfster Etty Hillesum aan de Gabriël Metsustraat 6 wordt een gemeentelijk monument. Zo blijft het huis waar zij in 1941 en 1942 haar wereldberoemde dagboeken schreef, gespaard voor sloop.

De dagboeken van Etty Hillesum zijn heel persoonlijk, maar geven ook een goed inzicht in hoe Joden in Amsterdam in de oorlog behandeld, gediscrimineerd en vervolgd werden. Het huis waar zij woonde en werkte, is belangrijk erfgoed voor Amsterdam. En verdient daarom bescherming.