Met het verkiezingsgeweld op de andere zenders hield Eus’ Boekenclub nog aardig stand gisteren met 288.000 kijkers. Het strakke format werd weer precies gevolgd, een gesprekje voor de deur (‘Heb je je seizoenskaart bij je, Kitty?’) waar voor de tweede avond op rij gezegd werd dat er een aankondiging van een grote campagne van de CPNB in de uitzending zit (die komt vrijdag), dan volgt een malle verzamelaar (Nada van Dalen verzamelt boeken over seriemoordenaars), een burgemeester die iets leest (Jos Wienen van Haarlem is gek op De broers Karamazov van Fjodor Dostojevski, Lakshmi die voor wat muzikale overvloeiers zorgt. Gelukkig was daar Andy Fierens met een gedicht. Daarna mochten Gerard Cox (die vrijelijk over ‘de Moffen’ sprak en lichtjes terechtgewezen werd door Akyol) en Raounak Khaddari (‘Wat ik het allerleukste hieraan vond is dat Etty en ongeveer dezelfde leeftijd hebben. Zij is 28, ik ben ook 28. Wij hebben dus vrij veel overeenkomsten.’) acht minuten met Judith Koelemeijer praten over haar biografie van Etty Hillesum.

Daarna liepen Özcan Akyol en Kitty Herweijer volgens het format weer naar buiten (er wordt veel gelopen in het programma, zodat de suggestie van dynamiek goed overkomt op de kijker) waarin de twee het gesprekje evalueerden. Volgens Herweijer had Gerard Cox nog ‘wel een beetje een issue met de Duitsers’. Akyol: ‘Moffen, hè, moffen moet je zeggen.’ Herweijer: ‘De Moffen, maar dat begrijp ik ergens wel.’

Je kunt de uitzending hier terugzien.