Elk jaar doet de CPNB een poging om jongeren weer aan het lezen te krijgen. De laatste jaren door de uitgave van van een boekje met drie verhalen onder de catchy titel 3PAK. Pepijn Lanen en Floor van het Nederend werken samen en tellen als één. Zij zullen een graphic novel, maar dan in verhaalvorm, maken voor het boekje dat bestemd is voor leerlingen tussen de 15 en 18 jaar. Daniëlle Bakhuis en Johan Fretz schrijven de andere twee verhalen. De Boekenweek voor Jongeren vindt dit jaar plaats van 18 t/m 27 september en het motto is dit jaar ‘In een boek kan het wel’. Er trekt dan ook een karavaan schrijvers langs de scholen, afhankelijk van de vraag natuurlijk of dat in deze coronatijd met of zonder mondkapje zal geschieden.

Bij het persbericht staan ook enkele quotes van de makers. Johan Fretz begint met een oude meester die altijd jong is gebleven:

Remco Campert zegt dat hij eigenlijk altijd zeventien is gebleven. Ook mijn ultieme leeftijd. Volgens mij begrijp je op je zeventiende meer van de meeste verhalen, dan je op enig ander moment in je leven zult doen. Je doorziet meteen de essentie.

Daniëlle Bakhuis gooit er meteen een paar clichés tegenaan:

Ik hou ervan om verhalen te bedenken die schuren met de werkelijkheid. Vreemde, absurde, enge verhalen die niet gebeurd zijn, maar wel kúnnen gebeuren. Juist tijdens het lezen van die verhalen kan je je fantasie de vrije loop laten. Het is geweldig om op die manier te experimenteren en het gesprek aan te gaan met jongeren. Waar lijkt dit verhaal op jouw leven? Hoe zou jij reageren?

Pepijn Lanen is kernachtiger:

De wereld lijkt soms een dorre woestijn maar tussen de pagina’s kan letterlijk alles bloeien.

En Floor van het Nederend:

Het vette van boeken en strips maken is dat je eigenlijk alleen pen en papier nodig hebt, verder is de enige limitatie je eigen fantasie. Alles kan!

Lees hier meer.