NRC Handelsblad brengt vandaag het explosieve bericht dat literair recensent Arjan Peters door zijn werkgever, de Volkskrant, op non-actief is gesteld. Hij zou persoonlijk contact zoeken met vrouwelijke auteurs alvorens hun boek te recenseren. Zo zei Maartje Wortel in de online-versie van een artikel in de Volkskrant dat een vriendin van haar door ‘een gezaghebbend recensent’ was geappt met de vraag: ‘Ik ga je recenseren, zullen we morgen lunchen?’ ‘Nog net geen #MeToo,’ zei de schrijfster.

In de papieren versie van dit verhaal ontbrak dit citaat. Het is intussen ook verwijderd van de website van de Volkskrant. Daar staat:

In een eerdere versie werd Maartje Wortel uitgebreider geciteerd. Sommige citaten zijn verwijderd omdat we ze niet konden verifiëren.

Het is onduidelijk of verificatie intussen wel mogelijk was. De Volkskrant licht niet toe op basis waarvan Peters is ontheven van zijn functie. Peters zelf is niet bereikbaar voor commentaar, schrijft NRC.

Volgens het bericht in NRC doet de Volkskrant al enkele maanden onderzoek naar Peters. Tegenover de NRC hebben verschillende auteurs bevestigd dat de Volkskrant hen heeft gevraagd naar hun ervaringen met Arjan Peters.

In 1998 was Peters al twee maanden geschorst als literair medewerker. Joost Zwagerman had opgemerkt dat hij in de krant boeken afkraakte die hij in nieuwsbrieven van het Literair Productiefonds juist ophemelde.

Arjan Peters is jurylid van de P.C. Hooftprijs voor poëzie.

Op Twitter maakt Jonathan Ursem, hoofdredacteur van Nieuwe Revu, de beschuldigingen groter.
Hier het bericht van NRC en hier het stuk in de Volkskrant waaruit de citaten van Maartje Wortel zijn verwijderd. Hier een recensie van Arjan Peters in de Volkskrant (28 november 2015) waarin hij de schrijfster lui noemt en de bundel Er moet iets gebeuren ‘met dertien kleuterverhalen een onneembare horde’. Hierna heeft Peters voor zover na te gaan niet meer over het werk van Maartje Wortel geschreven. Hier een satirisch verhaal in Propria Cures, toegeschreven aan historica en schrijfster Willemijn van Dijk, over een lunch met… Arjan Peters, daterend van 23 maart 2020, dus ruim vóórdat de Volkskrant tot maatregelen kwam.