In een interview van Maaike Lange met Gerbrand Bakker dat gisteren onder meer in De Stentor verscheen, verklapt de schrijver dat hij weer bezig is met een nieuwe roman. De laatste roman, De omweg, stamt alweer uit 2010. Bakker:

Achteraf vind ik mijn romans aanstellerij en koket gedoe. Ik zie nu dat mijn romans ook hartstikke autobiografisch zijn. De verhalen zijn verzonnen, maar de thema’s zijn autobiografisch. Er zit altijd dat laagje literatuur overheen. Daarom heb ik er een hekel aan gekregen. Het enige wat ik nog wil doen, is zo eerlijk of letterlijk mogelijk schrijven.

Toch is Bakker gelukkig weer begonnen, al pakt hij het minder maniakaal aan dan vroeger.

Eerder schreef ik een half jaar non-stop en dan was de roman klaar. Maar laatst was het zulk mooi weer en dan werk ik liever in de tuin. Dan schrijf ik rustig drie weken niet.

Van Bakker komt de komende week een deel in de Privé-domeinreeks uit: Knecht, alleen.