Acteur Hans Kesting mocht bepalen (omdat hij een lintje gekregen had) hoe de laatste Mondo eruitzag. Toneel, dans, beeldende kunst en zang. Er keken in totaal 98.000 kijkers naar.

De kijkcijfers fluctueerden nogal van Mondo. Van 200.000 in het begin naar 48.000 kijkers op het dieptepunt. Er is ook nogal wat geschoven met het programma: één keer zelfs naar primetime (geen succes) en sinds de coronacrisis niet langer achter Nieuwsuur, maar na de ietwat deprimerende beelden in Frontberichten.

Presentatrice Nadia Moussaid staat vooral in de modus ‘laten we positief blijven’ en blijft erg binnen de lijntjes van het vooraf bedachte gesprek. De voorgelezen redactieaantekeningen kloppen niet altijd. Een pijnlijk voorbeeld gisteren in het gesprek met Miguel Delie:

Nadia Moussaid: En toen ben jij stylist geworden. Karl Lagerfeld, Tommy Hilfiger, de echt groten. Doe je ook nog steeds?
Miguel Delie: Nee, daar ben ik volledig mee gestopt.
Nadia Moussaid: Oh, ik dacht dat je nog steeds…
Hans Kesting: Karl Lagerfeld is overleden.
Nadia Moussaid: Maar Tommy Hilfiger…
Hans Kesting: Die leeft nog.

De literatuur kwam er een beetje bekaaid af in Mondo. Wat krantenknipselgesprekken met buitenlandse schrijvers en enkele teleurstellende bijdragen in de Mondo Quarantaine klassieker boekenclub (‘Ik vond het geen geil boek‘), waar je na de introductie niets meer over hoorde. De discussies op Facebook over de boeken hielden niet over. Er zijn 1925 enthousiaste leden van de Facebookgroep, maar het platform was niet voor iedereen zo gebruikersvriendelijk.

Mondo is nog erg zoekend naar de vorm. Veel rubriekjes zijn begonnen en weer geëindigd. Moussaid zei dat de VPRO volgend jaar doorgaat met Mondo.

In de uitzending van gisteren geen directe aandacht voor literatuur, maar via het toneel toch wel voor Édouard Louis.