Lineke Nieber en Merel Thie komen in NRC Handelsblad een follow up van hun artikel maandag, waarin bekend werd gemaakt dat Arjan Peters op non-actief is gesteld door de Volkskrant. Een enorme geruchtenstroom kwam op gang met wilde speculaties van een Nieuwe Revu-hoofdredacteur tot een afgewogen stuk van Lize Spit waarin ze vooral het ongemak beschreef van een al te amicale omgang. NRC Handelsblad sprak met twintig mensen over het gedrag van Peters. Woordgebruik dat in mailtjes net te intiem is, het laten doorschemeren van een recensie-oordeel voordat de recensie verschenen is, gunstig nieuw over nominaties laten lekken, schimmige afspraken tussen recensent en uitgever; geen halszaken, maar Peters balanceert op de rand van wat wel of niet kan volgens ongeschreven gedragsregels. Of er heel veel oude mannelijke schrijvers gepolst zijn over hun lunches met Arjan Peters wordt niet echt duidelijk. Lees het hele stuk in NRC Handelsblad hier.

‘Probeerden wij deze week soms iets in de doofpot te stoppen?’ is de kop boven het hoofdredactionele stukje van Pieter Klok in de Volkskrant. Omdat krant en criticus in een arbeidsconflict zitten kan Klok niet heel veel zeggen. Hij gaat wel in op al te wilde speculaties:

Moet de krant niet proberen deze speculaties de kop in te drukken om te voorkomen dat de betrokken redacteur al te zeer beschadigd zou raken? Dat heb ik overwogen. Om de indruk weg te nemen dat we hier met een nieuwe Harvey Weinstein te maken hebben, heb ik aan diverse media laten weten dat het zich daarmee absoluut niet laat vergelijken.

Lees het commentaar hier.