De conservatieve schrijver Jean Raspail is gisteren overleden. De Fransman is 94 jaar geworden. Hij begon zijn carrière met het schrijven van reisboeken, maar zijn reputatie kwam onder druk te staan met de publicatie van boeken als Le Camp des Saints (1973) over de teloorgang van de Westerse beschaving, nadat Frankrijk overspoeld wordt door immigranten. Het boek werd in 2016 nog heruitgegeven onder de titel De ontscheping. Arnold Heumakers schreef in NRC Handelsblad over het boek:

Door minder politiek correcte lezers en ook door extreem-rechts is De ontscheping omarmd als een visionair, ja profetisch geschrift waarin de huidige problematiek van immigratie, vluchtelingen en asielzoekers al haarscherp wordt uitgetekend. Daar zit wat in.

In 1993 ijverde Raspail nog voor een rehabilitatie van Lodewijk XVI. Dat was 200 jaar na de onthoofding van de Franse vorst.

Begin dit jaar was Raspail nog uitgenodigd voor een gesprek bij Sud Radio.