De roman Gebrek is een groot woord van Nina Polak wint De Inktaap 2020. Polak werd genomineerd voor de literaire jongerenprijs dankzij het winnen van de BNG Bank Literatuurprijs 2018. In totaal lazen 1.187 juryleden deze editie de genomineerde titels en zij kozen Polaks boek als winnaar.

Uit de juryrapporten van alle schooljury’s:

– “Nina Polak geeft je als buitenstaander het gevoel dat je er toch een beetje bij hoort, dat je onderdeel van de familie bent. Daarom is zij volgens ons de terechte winnaar van de drie. Welkom in onze Inktaapfamilie Nina Polak!”
– “Polak schetste duidelijke beelden met haar woorden, veel beeldvorming, maar tegelijkertijd ook heel direct. Poëtisch kan Polak ook zijn, moeilijke woorden zijn er niet in overvloed, wat het boek zeer toegankelijk en fijn om te lezen maakt. Polak is literair gezien het complete pakketje.”
– “Gebrek is een groot woord verdient het om door vele ogen geliefkoosd te worden.”
– “Een intrigerend boek over Skip die worstelt met de voortdurende tweestrijd tussen vrijheid en geborgenheid. Haar plaats vinden, zonder daarop vastgepind te worden.”

Je kunt de uitreiking en de podcasts met alle auteurs hier vinden.

De Inktaap is dé jongerenprijs van de Nederlandse literatuur. Scholieren van 15 t/m 19 jaar lezen hiervoor de winnende titels van de BNG Bank Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en de BookSpot Literatuurprijs (voorheen ECI Literatuurprijs), en kiezen daaruit hun favoriet. Naast Gebrek is een groot woord van Nina Polak (BNG Bank Literatuurprijs 2018) waren ook De goede zoon van Rob van Essen (Libris Literatuur Prijs 2019) en De heilige Rita van Tommy Wieringa (BookSpot Literatuurprijs 2019) genomineerd.