Op de site van Harper’s pleiten 153 schrijvers, journalisten en wetenschappers voor meer vrijheid om ook uitspraken te kunnen blijven doen en boeken te kunnen schrijven die door een groep als lasterlijk ervaren kunnen worden. De schrijvers richten zich niet op de ultrarechtse krachten in de samenleving (zoals Donald Trump) die de pers aanvallen als normaal beschouwen, maar juist ook het intolerante klimaat in eigen kring: ‘an intolerance of opposing views, a vogue for public shaming and ostracism, and the tendency to dissolve complex policy issues in a blinding moral certainty.’

Editors are fired for running controversial pieces; books are withdrawn for alleged inauthenticity; journalists are barred from writing on certain topics; professors are investigated for quoting works of literature in class; a researcher is fired for circulating a peer-reviewed academic study; and the heads of organizations are ousted for what are sometimes just clumsy mistakes.

Onder de ondertekenaars bevinden zich Margaret Atwood, John Banville, Ian Buruma, Kamel Daoud, Jeffrey Eugenides, Daniel Kehlmann, J.K. Rowling, Andrew Solomon, Gloria Steinem. Lees de hele brief hier.

NRC Handelsblad heeft de open brief vertaald.