Vandaag weer een drukke dag voor mensen met de Nederlandse vlag naast hun fakenaam op Twitter, want Bol.com heeft aangekondigd dat Zwarte Piet als naam geweerd zal worden van de site.

Vanuit de feedback/inzichten die we recent hebben gekregen, hebben wij geconcludeerd dat ‘Zwarte Piet’ als kwetsend kan worden ervaren. Al jaren leggen wij de nadruk op Sinterklaas en cadeautjes in onze communicatie-uitingen, daarin speelt ‘Piet’ dus al geen rol meer. Vorig jaar namen we het besluit om productafbeeldingen te weren waarop volledig donker geschminkte mensen te zien zijn, met name voorkomend bij het assortiment verkleedkleding en dus ook in het geval van ‘Zwarte Piet’. Dit jaar gaan we nog een stap verder in ons beleid. We hebben besloten de volgende termen aan te passen in alle titels, productomschrijvingen en productkenmerken op ons platform:

– ‘Zwarte Piet’ wordt aangepast naar ‘Piet’

– ‘Huidskleur’ wordt aangepast naar ‘beige’ of een andere passende kleur, wanneer wordt gerefereerd naar een blanke huidskleur.

Ook het assortiment zelf dient niet als discriminerend en daarmee als kwetsend ervaren te worden. Daarom zullen we assortiment van/met ‘Zwarte Piet’ vanaf nu weren van het platform. Denk hierbij aan artikelen met afbeeldingen van Zwarte Piet als stereotyperend karikatuur (aanvullend op de beelden van mensen die volledig donker zijn geschminkt, die reeds worden geweerd). Dit geldt ook voor titels, covers en kaften in de categorie boeken, films en muziek.* Mits [sic, waarschijnlijk bedoelen ze ‘Tenzij’] deze van belang zijn vanuit educatief/historisch perspectief. Dan kunnen we besluiten deze wel online te houden, maar ze te voorzien van een label dat aangeeft dat de inhoud als controversieel wordt beschouwd. Pietenkostuums kunnen wel verkocht blijven worden, mits ze geen stereotype karikatuur uitbeelden (bijvoorbeeld door toevoeging van zwarte pruik, grote gouden oorringen en molensteenkraag).

Lees het hele bericht hier.

Binnen de kortste keren was Zwarte Piet weer trending op Twitter en werd er door rechtse gekkies opgeroepen tot een boycot van Bol.com (dezelfde types die vonden dat je niet mocht oproepen tot een adverteerdersboycot van een programma als Veronica Inside).

(Afbeelding via Rijksmuseum, publiek domein)