Hitlers diamanten is de titel van het boek dat Theo Beenen onder de naam het Enigmacollectief liet uitbrengen bij Aspekt. De vroeger als dichter bekend staande Bart FM Droog schreef samen met Jaap van den Born een stuk op The Post Online (€) waar ze het boek wegzetten als ‘antisemitisch geraaskal’.

Perry Pierik, die de uitgave redigeerde, keek ervan op. Joep van Ruiten schrijft er vandaag over in het Dagblad van het Noorden.

Pierik zegt verrast te zijn dat Hitlers diamanten antisemitische passages bevat. Droog noemt dit vreemd, omdat Pierik, een historicus, het boek zelf heeft geredigeerd. Volgens de uitgever is het boek een kritisch betoog tegen religieuze onverdraagzaamheid. ‘Ongelukkige fragmenten die voor meerdere uitleg vatbaar bleken’, wil hij bij een tweede druk verwijderen.

Het boek is inmiddels teruggetrokken en ook Bol.com verkoopt het niet meer.

Zie hier hoe de publiciteitsmachine van Aspekt werkt en de rol die influencer ‘Sherry’ speelt die het boek een meesterwerk vindt en wel vaker boeken van Aspekt bejubelt. Bart FM Droog en Jaap van den Born werken aan een boek over de vervalsingenindustrie rond Adolf Hitler.

(Boven: schreenshot van YouTube-filmpje bij de presentatie)