Ophef in de Vlaamse letteren. Ongeveer de helft van de Vlaamse en Brusselse bibliotheken biedt zijn leden gratis e-books aan via het digitale boekenplatform cloudLibrary. Via de app hebben leden een keuze uit 4.500 boeken. Dimitri Verhulst verzet zich tegen de app. Hij noemt op Facebook de app ‘diefstal, op erg grote schaal’. Verhulst zegt nooit meer een lezing in een bibliotheek te gaan geven.

Hij krijgt steun van andere Vlaamse schrijvers, zoals Ann De Craemer.

Dimitri heeft volkomen gelijk.

Geplaatst door Ann De Craemer op Woensdag 30 september 2020

Vorige week was op Facebook ook al een discussie gaande over de auteursvergoeding van Vlaamse bibliotheken maar dan aangewakkerd door Jeroen Olyslaegers, die weer werd gesteund door Lize Spit. Olyslaegers schreef:

In dit land hebben we in de bibliotheken een leenrecht van maximum 2,2 eurocent. In Nederland is dat 12 eurocent. Auteurs worden vaak gevraagd door bibliotheken om te praten over hun werk of om deel te nemen aan leuke events aldaar, meestal – zo hoop ik toch – in ruil voor een vergoeding in een huis waar we helaas per boek nauwelijks worden vergoed.

Goed punt van Jeroen Olyslaegers. In Nederland word ik als Belgisch auteur door Lira Stichting beter (en ook…

Geplaatst door Lize Spit op Dinsdag 22 september 2020