Afgelopen dinsdag mocht Ellen Deckwitz in de talkshow De Vooravond een ode brengen aan Joost Zwagerman (het was vijf jaar geleden dat hij overleed). Vandaag wijdt ze in NRC Handelsblad ook nog een column aan de dichter en schrijver.

Deckwitz schrijft:

Als je alles gaat interpreteren vanuit iemands einde, reduceer je het werk tot een onheilsgeschiedenis. Terwijl een zelfverkozen dood totaal niet wil zeggen dat het leven dat eraan voorafging louter tragedie was. Ik heb Joost naast somber, ook ontzettend gelukkig gezien. Ik zag hem stuiteren van enthousiasme als hij weer eens een schilder, fotograaf of schrijver ontdekte. Ik heb hem uitzinnig van verliefdheid gezien. Ja, hij kende angst, zelfhaat en verdriet, maar ook vreugde.

En:

Net zoals Joost Zwagerman meer is dan zijn einde, is zijn literaire nalatenschap dat ook. Hij is meer dan een tragisch figuur, en zijn oeuvre meer dan een zwanenzang. Net zoals we als mens meer zijn dan alleen maar onze dieptepunten.