In de Volkskrant wordt vandaag Kluun geïnterviewd, zijn nieuwe roman Familieopstelling is onlangs verschenen. In het interview gaat het ook over zijn vertrek bij Podium.

Joost Nijsen van uitgeverij Podium of Oscar van Gelderen van Lebowski?

Wat een kutvraag. Echt. Joost heeft mij ontdekt. Ik was 36 en ik had een eigen marketingbureau en we waren kind aan huis in de boardrooms van KPN en Nike en noem maar op. Toen schreef ik een boek, Komt een vrouw bij de dokter. Het manuscript had ik ook bij Vassallucci aangeboden, de uitgeverij van Oscar. Nooit iets van gehoord, het kwam niet verder dan de postkamer. Ik heb Oscar er jarenlang mee gepest.

Met Joost heb ik een geweldige tijd gehad. Als ik Joost belde, zei ik altijd dat hij de auteur aan de lijn had die de bovenste drie etages van zijn pand had gefinancierd. Dat zei hij: ‘Met de uitgever die de bovenste drie etages van jóúw pand heeft betaald.’

We hebben vijftien jaar plezier gehad en een hoop boeken verkocht, maar op het gegeven moment was het een beetje op. Er was verzadiging en ik wilde wat anders, een nieuwe stimulans. Joost vond het heel jammer, maar we hebben elkaar nog vaak aan de telefoon. We hebben geen ruzie, we zijn heel goeie exen.

Ik ben niet gaan shoppen en het ging me niet om geld. Ik heb Oscar gebeld en gezegd dat ik overwoog bij Podium te vertrekken. Ik had goede verhalen gehoord over een redacteur, Jasper Henderson. Het klikte meteen. Ik heb een mailtje gestuurd met de financiële regeling die ik bij Joost kreeg. Daar ging Oscar mee akkoord. Toen waren we eruit.