De organisatie van de Thea Beckman Prijs doet altijd zijn uiterste best om de uitreiking zo geheim mogelijk te houden: er worden geen persberichten verstuurd, maar gelukkig laat het Twitteraccount weten wie dit jaar de prijs voor het beste historische jeugdboek heeft gewonnen. Verboden te vliegen van Martine Letterie heeft de prijs van 1000 euro in de wacht gesleept. Het juryrapport is al vol lof bij de beschrijving van de boeken:

Martine Letterie voegt een prachtige vertelling toe aan haar inmiddels indrukwekkende oeuvre over de Tweede Wereldoorlog. De jury is vol lof over de manier waarop ze jonge kinderen door een goed gevonden afwisseling van perspectieven terloops meeneemt in haar oorlogsverhaal. De gesprekken met de duiven blazen lucht in een in wezen loodzware geschiedenis.

Die loodzware geschiedenis ging er wel met de hoofdprijs vandoor bleek toen de winnaar bekendgemaakt werd:

De winnaar is een boek dat de jury beschouwt als de eerste onder zijns gelijken in deze competitie. Een knap geschreven verhaal over een belangrijk en beladen onderwerp. Een boek dat erin slaagt om jonge kinderen mee te nemen in de – helaas nog altijd actuele – verwarrende werkelijkheid van gewone mensen die terechtkomen in een oorlogssituatie.

De eervolle vermelding gaat naar Linda Dielemans voor haar boek Schaduw van de leeuw.
De jury bestond uit Hubert Slings (voorzitter), Henne van Beveren, Liselotte Dessauvagie, Monique Veldman en Moniek Warmer.

Er werd ook een Jonge Beckmanprijs 2020 uitgereikt ter waarde van 500 euro. De jonge lezers kozen ook voor Schaduw van de leeuw van Linda Dielemans. Dat konden we opmaken uit het videootje op het kanaal van Archeon.