De Thea Beckman Prijs voor het beste historische jeugdboek wordt afwisselend uitgereikt aan jeugdboeken tot 12 jaar en jeugdboeken vanaf 12 jaar. Dit jaar is de eerste categorie aan de beurt en de jury vond het aanbod van de afgelopen twee jaar zo rijk dat ze de longlist hebben uitgebreid tot 12 titels. Uitgeverij Querido is kansrijk met maar liefst 4 titels in de lijst. Dit zijn ze:

* Nienke Berends – Aaf graaft door (Clavis)
* Arend van Dam – De ware geschiedenis van Dancing Buffalo (Van Holkema & Warendorf)
* Linda Dielemans – Koningsspel (Leopold)
* Ida Does – Virginia (Querido)
* Henna Goudzand Nahar – Suikerland (Querido)
* Elsbeth de Jager – Niet meer dan een nummer (Kluitman)
* Martine Letterie – Kinderen van ver (Leopold)
* Benny Lindelauf – Ze hadden hun schaapjes geteld (Querido)
* Christinne Linneweer – Wexy, het spannende leven van een strijdros (Kluitman)
* Joyce Pool – Stamppot met kogels (Lemniscaat)
* Edward van de Vendel & Anousch Elman – Misjka (Querido)
* Zindzi Zevenbergen/Hedy Tjin – De reis van Manie Schaafijs (De Harmonie)

Naast de volwassen jury is er ook een jeugdjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van twaalf enthousiaste kinderen leest de shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. Emmy Stevens begeleidt deze jury.

Omdat de mening van de jeugdlezers van de historische boeken net zo belangrijk is als die van de volwassen jury is besloten het prijzengeld voor beide prijzen gelijk te trekken. De winnaar van de Thea Beckmanprijs ontvangt € 1.250,- en de winnaar van de De Jonge Beckman ontvangt ook €1.250,-. De jury bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Liselotte Dessauvagie, Rutger van Driel, Inge Mooiman, Monique Veldman en Moniek Warmer.