Troubled Blood, zo luidt de titel van het nieuwe boek van Robert Galbraith, het pseudoniem waaronder J.K. Rowling misdaadboeken op de markt brengt. Er is direct al een controverse, want de misdadiger in het boek hult zich in vrouwenkleren om zo zijn slachtoffers te benaderen. Controversiële uitspraken eerder dit jaar hebben er al voor gezorgd dat Rowling door activisten als transfoob te boek staat. Op Twitter werd de hashtag #RIPJKRowling trending.

Op de site van Robert Galbraith schrijft Rowling dat het boek gebaseerd is op de werkelijkheid, zoals een van de verdachten ‘a sadistic serial killer active in the 60s and 70s, who was loosely based on real life killers Jerry Brudos and Russell Williams – both master manipulators who took trophies from their victims.’

De activisten achter #RIPJKRowling schreeuwen, zonder het boek gelezen te hebben, inmiddels moord en brand.

Volgens de recensie in The Guardian, toch een van de meest woke kranten, is vooral de dikte (meer dan 900 bladzijden) een probleem.

In Nederland verschijnt het boek onder de titel Kwaad bloed in oktober op de markt