Toch nog fijn nieuws in tijden van corona. Voor het eerst kun je de uitreiking bijwonen van de P.C. Hooft-prijs. Al jaren wordt de prestigieuze oeuvreprijs achter gesloten deuren uitgereikt aan de laureaat, in het bijzijn van een select gezelschap, maar morgen is alles anders.

Via een live-programma op Literatuurmuseum.nl wordt op donderdag 17 september om 20:00 uur de prijs uitgereikt in het Haagse theater Diligentia aan Maxim Februari. Als literatuurhebber kun je dus achter je scherm meekijken. Februari hoorde vorig jaar december dat hij de prijs kreeg toegekend voor zijn beschouwend proza. Eigenlijk zou de prijs in mei uitgereikt worden, maar dit werd door corona uitgesteld.

De jury roemde destijds in het juryrapport de stijl van Februari, die ‘een effectieve dam opwerpt tegen eenduidigheid, stelligheid en onwrikbaar gelijk. Bovendien biedt die stijl ook de vormen die ironie mogelijk maken zonder te verworden tot sarcasme en niet in de laatste plaats zelfspot zonder dat die verwordt tot ijdelheid.’