‘Voor €100.000 wedden dat de Prinsjesboekenprijs dit jaar gewonnen gaat worden door een boek verschenen bij Prometheus?!’ schrijft oud-uitgever Joost Nijsen op Facebook. De kans dat hij gelijk krijgt is, redelijk groot omdat de drie boeken die nog in de race zijn voor de prijs voor het beste politieke boek uitgegeven zijn bij Prometheus. Op de longlist van 10 titels waren er 5 vijf uitgegeven bij Prometheus. De drie overgebleven kanshebbers zijn:

* Maxim Februari – Doe zelf normaal
* Ruud Koopmans – De asielloterij. Het Europese vluchtelingenbeleid van 2015 tot de Oekraïne-oorlog en hoe het beter kan
* Wim Voermans – Onze constitutie. De geschreven en ongeschreven regels van het Nederlandse staatsbestel

Op 14 september wordt bekend wie de € 2.500 mag bijschrijven op zijn rekening.

De jury van de PrinsjesBoekenprijs bestaat uit voorzitter Lilianne Ploumen (senior adviseur bij Bureau Clara Wichmann, voormalig Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, voormalig politiek leider van de PvdA), Tom van der Meer (hoogleraar Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het Nationaal Kiezersonderzoek) en Floor Boon (journalist, host van de dagelijkse podcast NRC Vandaag en maker van Boven Water, podcastserie over extreem weer door klimaatverandering en de gevolgen voor Nederland).