We hebben lang niets gehoord van de ‘Nederlandse vereniging ter bestrijding van de haiku’, maar vandaag kregen we de volgende waarschuwing.

De Stichting Elspeet, die normaal de beste boekverkoper van het jaar organiseert, heeft dit jaar een coronavariant bedacht. Iedereen is de beste boekverkoper. En jij bent de beste boekverkoper en jij bent de beste boekverkoper en jij bent de beste boekverkoper. Aangezien er geen literatuurliefhebbers in de Stichting zitten hebben ze Paulien Cornelisse gevraagd een haiku te schrijven. Cornelisse staat vooralsnog niet bekend als dichteres, maar ze komt weleens in Japan, dus schreef ze een haiku.

de deur gaat open
de zon valt mee naar binnen
de geur van papier

De lettergrepen heeft ze goed geteld, zo moeilijk is een haiku nu ook weer niet. Het gedicht wordt toch raadselachtig. De deur is opengegaan en de zon valt mee naar binnen. Zou de deur eerst naar binnen gevallen zijn? Er is iets met die deur, want die gaat zo maar open. En niet alleen de zon valt binnen, ook de geur van papier valt binnen. Dat betekent dat de geur van papier buiten was. Daarna woei die verrekte deur open en kwam de geur van papier binnen. Koop een dranger, zouden we tegen de boekhandelaar willen zeggen.