Het regent buiten, het regent ook nog binnen, dat wordt een haiku. De Nederlandse vereniging ter bestrijding van de haiku ziet de laatste tijd weer een schrikbarende toename van het aantal haiku’s, de veenbrand binnen de poëzie, en daarom is het goed om zo af en toe een waarschuwing te plaatsen. Het sympathieke tijdschrift Schrijven heeft onlangs een artikel geplaatst van Robin Kerkhof onder de titel ‘Een goede haiku schrijven in 7 stappen‘. Stap 1 is ‘Hou je ogen, oren en neus open’. Dat is sowieso een goede tip in het algemeen, tenzij je wilt slapen natuurlijk. Daarna volgen nog zes stappen en het blijkt maar weer eens: het schrijven van haiku is doodsimpel. Zo simpel dat je als serieuze schrijver nog niet dood gevonden wil worden me een haiku op je site. Maar dat staat er helaas niet bij in het artikel.

Daarom deze waarschuwing: als je als dichter haiku’s schrijft dan zit je in de categorie kantklossen, volksdansen en sudoku’s oplossen. Een mooie manier om de tijd door te komen, maar ook de beste manier om niet serieus genomen te worden als schrijver.