‘Wat mij betreft geven we het op. Handdoek in de ring.’ Jowi Schmitz stopt met optreden op scholen, want het heeft toch geen zin meer om jongeren liefde voor de literatuur bij te brengen. Niet alleen leerlingen zijn niet meer gemotiveerd om te lezen, hun leraren Nederlands evenmin schrijft ze in Trouw:

Alle docenten die ik het vraag, bekennen dat ze nauwelijks lezen voor hun plezier. Met goede redenen: ze hebben een jong gezin, ze móéten al zoveel lezen voor hun werk, ze hebben net een elektrische fiets gekocht en fietsen elke dag 50 kilometer naar hun werk. Als er tijd is, dan is er ook altijd iets anders te doen.

Schmitz houdt nog wel een pleidooi om betere verhalen te vertellen met leerlingen, maar die verhalen kunnen ook in filmpjes verteld worden. Het boek heeft, op een paar zonderlingen uit een vwo-klas, afgedaan.

Ik hou na dit jaar op met die Literatour. Dus of ik ooit nog op een middelbare school kom, weet ik niet. Maar ik beloof: mócht ik nog eens op bezoek komen, dan beweeg ik hun kant op. Wat nou boeken? Een hengel. Gaan we verhalen vissen.

Lees het hele essay hier.