Sjoerd de Jong, ombudsman van de NRC, geeft columnist Zihni Özdil een gevoelige tik over de vingers vanwege de column ‘Niet Piet Emmer, maar zijn werk is racistisch’. In de column lijkt Özdil letterlijke citaten uit een interview met Piet Emmer in De Telegraaf te halen. De citaten waren alleen niet erg letterlijk.

De redacteur belde de columnist, die het uitlegde: hij wilde met „gecorrigeerde citaten” laten zien wat Emmer altijd ten onrechte wegliet en had diens uitspraken dus bewerkt. Daarom stonden ze ook niet tussen dubbele maar enkele aanhalingstekens – dat moest aangeven dat het om parafrases ging.

Uit het stuk van De Jong blijkt dat de vete al een veel langere en persoonlijkere achtergrond kent. Özdil heeft inmiddels zijn excuses telefonisch aangeboden aan Piet Emmer, maar de historicus uit Leiden neemt daar geen genoegen mee.

Lees hier het hele stuk van de ombudsman.