Dieuwertje Mertens schrijft recensies voor de lokale Amsterdamse courant Het Parool. De afgelopen week schreef ze een lovende recensie over de nieuwe roman van Marieke Lucas Rijneveld. Op het eind vergelijkt ze het proza van Rijneveld met de rest van haar generatie. Ivo Victoria voelt zich ondanks zijn leeftijd, bijna vijftig, toch aangesproken.

In 2017 recenseerde Dieuwertje Mertens de roman Billie & Seb van Victoria voor Het Parool. Het boek kreeg toch nog drie sterren ondanks deze passage:

Maar de bereidheid van de lezer om toch in het verhaal mee te gaan wordt vooral op de proef gesteld door de stijl. Victoria verliest zich in drakerige beschrijvingen en ongelukkig gekozen bijvoeglijk naamwoorden, waardoor het verhaal nadrukkelijk ‘een verhaal’ blijft: Moeder nam ‘met een stralende glimlach’ (..) ‘enkele lege soepkommen in ontvangst en liep de warmte van de keuken tegemoet terwijl ze de kilte achter zich aan sleepte’. (Hier wordt een ‘gezellige’ wintermiddag beschreven.) De muren zijn ‘onuitstaanbaar vlekkeloos wit’. Oom draagt ‘bijdetijdse’ sneakers. Een nietszeggend en bijzonder ‘onbijdetijds’ adjectief.