Theater Rotterdam viert 24 en 25 november ter ere van 45 jaar Surinaamse Onafhankelijkheid met de leesvoorstelling In Suriname: een zoektocht naar Surinaamse schrijvers en andere helden.

In Suriname is gebaseerd op het boek Jaguarman van Raoul de Jong, dat vorige week is uitgebracht door Uitgeverij De Bezige Bij. Op zijn 28ste ontmoet Raoul de Jong zijn Surinaamse vader voor het eerst. Ze praten hetzelfde, bewegen hetzelfde en geloven allebei in wonderen. Dan vertelt Raouls vader hem een verhaal dat blijft hangen: een van hun voorouders, een medicijnman, kon zichzelf transformeren in een jaguar. De geschiedenis van Suriname blijkt vol met mensen die lijken op Raoul en zijn vader, die hun stem gebruikten om te vertellen hoe Raouls Surinaamse voorouders de slavernij trotseerden. Stemmen die tot nu toe vaak werden doodgezwegen en vergeten.

Samen met schrijfster Sanneke van Hassel bewerkte Raoul de Jong het boek tot de voorstelling. Puttend uit bekende en onbekende boeken en verhalen neemt de leesvoorstelling In Suriname je mee langs vele stemmen, van Anton de Kom tot revolutionaire dichters.

De vrijwel geheel Surinaams-Nederlandse cast van In Suriname bestaat uit o.a. acteurs Pierre Bokma, Aisa Winter, Tjon Rockon en Romano Haynes, schrijvers Raoul de Jong & Karin Amatmoekrim, oud-nieuwslezeres Noraly Beyer, politica Peggy Wijntuin en a capella zang- en percussie groep Black Harmony.

Omdat de voorstelling van 24 novemberuitverkocht is, is er een extra voorstelling gepland op 25 november, maar die lijkt ook al uitverkocht te zijn. Je kunt wel de livestream volgen voor 5 euro. Kaarten zijn hier verkrijgbaar.