Raoul de Jong was in het najaar gastschrijver bij de Rijksuniversiteit Groningen. De Jong, met Groningse roots, gaf openbare lezingen en werkte met studenten aan hun verhalen over de noordelijke provincie. Ze zijn verzameld in Groningen door dromersogen.

Tijdens mijn gastlessen heb ik daar voornamelijk aan gewerkt met de studen­ten: ik wilde ze leren dat schrijven is als toveren en dat je dat kunt gebruiken om de werkelijkheid leuker te maken. Niet door dat uit te leggen, maar door ze dat zelf te laten ervaren. […]

In de weken die volgden, deden de studenten verschillende opdrachten om hun toverkracht te testen, op zichzelf en op elkaar. Ik leerde ze de ge­heime trucjes die het toveren effectiever maken, die ervoor zorgen dat de woorden doen wat je wilt doen. En toen iedereen het toveren in de vingers had, zijn we gaan werken aan deze bundel, voor u.

De studenten zijn in archieven gedoken, hebben vreemdelingen aangespro­ken, hebben zich verdiept in Groningse mythes, legendes en sprookjes. Ze zijn in onbekende werelden gestapt en wat ze daar vonden hebben ze getest in het nu. Het doel van deze bundel, beste lezer, is uiteindelijk om u gelukkig te maken. En misschien nog wel meer dan dat: om u bewust te maken van uw eigen toverkracht. Als je weet hoe je moet kijken, blijkt de wereld vol met wonderen. Van Suriname tot aan Groningen. Hier voor u ligt het bewijs.

Aan de bundel werkten mee: Raoul de Jong, Susanne Veenstra, Kim den Hartog, Nadine Buitendijk, Inge van der Molen, Wies Zuidema, Noor te Velde, Twan Tromp, Yvonne van Kollenburg, Esther Spil, Elise Janssen, Ruben Bikker en Sander Emanuel Beyen-Pattinaya.

The Open Access editions zijn verkrijgbaar via University of Groningen Press, het boek zelf is te verkrijgen voor € 20,-.