Rutger Bregman mag een jaar lang gratis met de trein, want hij heeft de NS Publieksprijs gewonnen. De prijs waarbij bestseller uitmaken welke bestseller het beste sellt ging dit jaar naar De meeste mensen deugen. Vorig jaar won Martine Bijl. Bregman krijgt ook nog 7.500 euro en een beeldje van Jeroen Henneman.

Bij de NS Publieksprijs mag iedereen stemmen en wordt er geen inhoudelijke of stilistische afweging gemaakt.

Er is dit jaar een recordaantal stemmen uitgebracht op de NS Publieksprijs. In een jaar waarin iedereen meer thuis is en meer boeken leest, wordt er ook vaker gestemd. De meeste mensen deugen kreeg 26% van de in totaal 159.905 stemmen die werden uitgebracht. Afgelopen jaar waren er 111.000 stemmen, het vorige record stamt uit 2016 met 118.312 stemmen.

De prijs werd bekend gemaakt in de talkshow M. Dat ging zo: