In november publiceerde The New York Times de ‘100 Notable Books’ van 2020 en daar zijn nu de keuzes van de recensenten bijgekomen. En net als bij The Guardian vinden ze ook in Amerika dat The Discomfort of Evening van International Booker Prize-winnaar Marieke Lucas Rijneveld tot de top behoort. Parul Sehgal schrijft:

Rijneveld’s uninhibited imagination arrives as terror and solace in this first novel, in which a family comes apart after the sudden death of the oldest child. As the parents retreat into grief, the surviving children are left to invent their own rules. They find consolation in desperate, frightening rituals, blurring all easy notions of victim and perpetrator. Even now, my blood jumps to remember certain scenes.

Op de lijst staan onder meer ook:
Homeland Elegies – Ayad Akhtar
Cleanness – Garth Greenwell
What are you going through – Sigrid Nunez
The Lying Life of Adults – Elena Ferrante
The Posthumous Memoirs of Brás Cubas – Machado de Assis

Lees de complete lijst met toelichtingen hier.