In zijn zaterdagse column voor NRC Handelsblad gaat Tommy Wieringa in op de politieke correctheid die verlangd wordt van schrijvers en kunstenaars. Directe aanleiding is de mogelijke verfilming van Joe Speedboot waarin een personage voorkomt die Papa Afrika wordt genoemd.

Het gaat er in de kunst niet langer om wat de maker bedoeld heeft, maar uitsluitend hoe de ontvanger het interpreteert. Artistieke beweegredenen leggen het in deze hoogsensitieve tijd af tegen morele bezwaren; de onbuigzame moraal van de sociale rechtvaardigheidsbeweging is hier het hogere recht. Nu een van mijn personages problematisch werd gevonden en over de rand dreigde te vallen, kon ik het kloppen van de tijdgeest niet langer negeren.

Daarna beschrijft Wieringa de schrijnende gevallen in de kunst die al ten prooi zijn gevallen aan ‘de tribunalen van de rechtvaardigheidsbeweging’.

Lees de hele column hier.

(Foto © Roos Custers)