In Rotterdam is Anne Vegter de nieuwe stadsdichter geworden. Ze had al eerder het hele land onder haar hoede, maar nu heeft ze in Rotterdam het poëtische stokje van Dean Bowen overgenomen.

In de komende twee jaar wil zij zich profileren als stadsnomade die de verschillende ‘ritmen’ van de wijken waarneemt. Een stad verhoudt zich tot de context van Nederland; Rotterdamse urgenties zijn evengoed zichtbaar op nationaal niveau. De stadsdichter gaat erop uit om tegenstrijdige stemmen in eigen stad te horen: divers, jong, oud. Vegter wil maandelijks een online spreekuur houden voor Stadsdromers. Stadspoëzie ontstaat door luisteren, kijken en nadenken. Een stadsdichter zoomt uit en schrijft over de plek waar we leven en de kwetsbare tijd waarin we ons bevinden. Vegters gedichten willen vitaliseren.

“vraag hoe het kon gebeuren dat de aarde er was als explosie, als emulsie, breuk, polymeren, lees aarde als merk, zeg aarde als brand, lees aarde als brandmerk“

(uit: Big data, 2020)

Anne Vegter promoot natuurlijk de lokale boekhandel.

Lees meer hier.