Binnen de CPNB, de organisator van de Boekenweek, wordt op dit moment druk vergaderd over de invulling van de Boekenweek 2021. Volgens een goed ingevoerde bron is er zelf gesproken over het afgelasten van de Boekenweek. Het laatste bericht is nu dat de Boekenweek wel doorgaat, maar dat de CPNB achter de schermen kijkt naar de mogelijkheden om er toch een feestelijke week van te kunnen maken, samen met de boekhandels in het land.

De Boekenweek vindt dit jaar plaats van 6 tot en met 14 maart. Tot dinsdag 9 februari zitten we in een lockdown; de boekhandels zijn gesloten en mogen alleen hun boeken bezorgen. Het is onbekend of de winkels in maart weer helemaal open zijn.

Een verlenging van de lockdown zou funest zijn voor de Boekenweek, waarin het onder andere draait om allerlei activiteiten in de boekhandels. De kalender met activiteiten voor de komende Boekenweek is angstvallig leeg. Ook voor boekhandels zou dit natuurlijk een strop zijn; de Boekenweek is één van de drukste weken van het jaar.

Inmiddels is de CPNB wel een actie gestart om lezers te wijzen op de bezorgdienst van de lokale boekhandel: ‘Steun je boekwinkel‘. Een succesvolle actie volgens de CPNB en enkele boekhandelaren. Ook al wordt het succes door sommigen wel genuanceerd. De Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) liet aan de NOS weten: ‘Twee keer een beetje, blijft maar een beetje.’