Een ‘ruiterlijk gebaar’ zegde minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok toe aan de familie van Anton de Kom. Hij deed die toezegging in een debat met de Tweede Kamer en denkt aan een fonds voor Surinaamse studenten. Anton de Kom was onder meer schrijver. Zijn boek Wij slaven van Suriname uit 1934 werd dit jaar gekozen tot Non-Fictie Boek van het Jaar.
In een motie werd Stef Blok gevraagd ‘foutieve handelen van de toenmalige overheid’ te veroordelen, maar dat deed Blok niet.

Schrijfster Karin Amatmoekrim, van wie binnenkort een heruitgave van De man van veel (gebaseerd op het leven van De Kom) verschijnt reageerde in het VPRO-radioprogramma OVT op de toezegging en de toch wat zuinige reactie van Blok.

Ik heb soms wel het idee dat politici hier heel snel hun handen van aftrekken omdat er zoveel onder het tapijt is geschoven. Het is een hoofdpijndossier en je hebt geen zin om dat in jouw termijn op te lossen. En er is ook een bepaalde urgentie die dan mist, voor hunzelf. Als Nederlander vind ik dat heel problematisch, dat onze politici die urgentie niet voelen om dit soort dingen op te lossen voor ons allemaal zodat we gewoon verder kunnen.

Luister het gesprek hier terug.