Novamedia trekt zich terug uit de boekenwereld. Nadat vorig jaar de falende onlinetak BookSpot (voorheen ECI) verkocht was aan Audax, waarna we er niets meer van vernamen, werd vandaag bekendgemaakt dat de uitgeverijen die onder Novamedia vallen verkocht zijn aan de Lannoo. Novamedia heeft nu alleen nog de Amsterdamse boekhandel Scheltema. De vraag is hoe lang nog.

Het persbericht:

Uitgeverij Lannoo Groep neemt Uitgeverij Nieuw Amsterdam (sinds kort: Park Uitgevers) over. We zochten een mogelijkheid om onze positie in Nederland verder te verstevigen. Die vinden we nu in Park Uitgevers, dat met de fondsen Nieuw Amsterdam, Wereldbibliotheek, Podium en Fontaine een belangrijke acquisitie vormt.

In Nederland hebben we onder de naam LannooMeulenhoff BV een sterke positie opgebouwd met de uitgeverijen Meulenhoff Boekerij, Unieboek | Het Spectrum en TerraLannoo.

Yrja Danner, directievoorzitter LannooMeulenhoff: ‘Met deze acquisitie verstevigen wij onze positie als belangrijke speler in algemene en literaire boeken in Nederland en België. Wij zijn een hecht, toegewijd en vakkundig team, gericht op gezonde groei en werken graag vanuit een persoonlijke aanpak. Bij het goedlopende Park Uitgevers zien wij een vergelijkbare sfeer en benadering. Wij zijn zeer verheugd dat we de auteurs van Nieuw Amsterdam, Wereldbibliotheek, Podium en Fontaine een thuis mogen bieden bij LannooMeulenhoff en kijken er erg naar uit om samen met de Park-medewerkers verder aan de toekomst te bouwen. Wij gaan 2021 en verder dan ook met alle vertrouwen tegemoet.’

Imme Rog, lid Raad van Bestuur Novamedia, eigenaar van Park Uitgevers BV: ‘Afgelopen jaar is een goed jaar voor onze uitgeverijen geweest en ook de verwachtingen voor 2021 zien er veelbelovend uit. Park Uitgevers is een mooi en stevig uitgeefhuis waar we trots op zijn. De benadering door Lannoo was weliswaar onverwacht, maar past wel bij onze wens ons te focussen op onze kernactiviteit, het organiseren van Postcode Loterijen in binnen- en buitenland. In dat kader is de toekomst van deze mooie fondsen en van de vakkundige mensen beter gewaarborgd bij een bedrijf dat zich uitsluitend op boeken uitgeven richt.’

Lannoo neemt Park Uitgevers met de uitgeeffondsen en alle medewerkers per 1 januari 2021 over. In de transitieperiode zal de huidige interim-directeur Ruud Bakker de LannooMeulenhoff-directie waar nodig ondersteunen. De uitgeverij blijft voorlopig werken vanuit de Van Eeghenstraat in Amsterdam, waar zij nu gevestigd is.