Je telt niet echt mee als je tegenwoordig geen podcast hebt. Ook De Nieuwe Contrabas van Chrétien Breukers gaat mee in de vaart der volkeren. Samen met Hans van Willigenburg, uitgever bij Douane, gaan ze als Statler en Waldorf wekelijks de letteren bespreken. Het persbericht geeft al een inkijkje in het programma:

Eind januari start De Nieuwe Contrabas met een eigen literaire podcast. Scherp. Onafhankelijk. Onredelijk. Gemaakt uit liefde voor de literatuur. De presentatoren zijn Chrétien Breukers, die zich afficheert als een ‘elitaire Limburger’, en Hans van Willigenburg, die kan leven met de titel ‘zomaar een Zuid-Hollander’.

Chrétien wantrouwt succes en canonvorming en vindt dat het literaire recensiewezen jammerlijk is afgedaald tot het niveau van publieksvoorlichting (maar meent ook dat er hoop is). En Hans vraagt zich af of literatuur niet bezig is te verschrompelen tot gevaarloos tijdverdrijf voor progressieve mensen.

Met rubrieken als ‘Ondergewaardeerd’, ‘Overgewaardeerd’, ‘De braakrecensie’, ‘Het debuut’ ‘De kibbel’, ‘Tips van de week’ en ‘Tommy’ zal de #DNCpodcast telkens een neusje voor de literaire actualiteit hebben. Chrétien en Hans springen daarnaast wekelijks in het diepe: tijdens elke aflevering voeren ze een telefoongesprek met een echte lezer.