‘Van het paardenmeisje Bianca tot oorlogsboek Davids Droom. Schrijfster en illustratrice Yvonne Brill (78) uit Aalden wil blijven schrijven: “Tot de dood”‘. Die kop stond afgelopen zaterdag boven het interview dat Harald Buit de schrijfster Yvonne Brill afnam voor het Dagblad van het Noorden. Brill had het afgelopen jaar te kampen met darmkanker, maar is het afgelopen weekend overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Brill schreef meer dan 150 kinder- en jeugdboeken. Haar bekendste serie ging over het paardenmeisje Bianca. Er verschenen 65 delen. Brill in het Dagblad van het Noorden:

Brill kan niet precies de vinger leggen op het succes van de Bianca-reeks. ,,Ik weet de toverformule niet, maar het heeft zeker te maken met vriendschap, vrijheid, onbezorgdheid, de mooie natuur. Bianca leefde in een overzichtelijke, veilige wereld.’’ Het paardenmeisje heeft een hekel aan discipline, aan zeuren, aan negativisme. ,,Bianca is een dochter van me geworden’’, stelt Brill. ,,Maar er zit óók veel van haar in mij. Iedere lezeres kan wel iets in deze boeken herkennen. Eigenlijk wilde iedereen Bianca zijn.’’