De Boekenweek (6 t/m 14 maart) wordt vanwege de coronomaatregelen verplaatst naar de zomer. Dat maakte de CPNB vandaag bekend. Eveline Aendekerk, directeur van de CPNB: ‘Het voelt niet goed een groot feest te vieren als de winkels nog dicht zijn of met enkel een afhaalloket open’
Wanneer de Boekenweek precies zal zijn, is nog niet duidelijk.

De Boekenweek 2021 wordt in verband met corona verplaatst naar de zomer. Van 6 tot en met 14 maart is er dus geen Boekenweek, maar het zal wel een week vol boeken worden. In die week worden er onder de titel ‘Het voorwoord van de Boekenweek’ namelijk verschillende on- en offline activiteiten georganiseerd waarmee het boek gevierd wordt en iedereen wordt opgeroepen om zijn of haar favoriete boekhandel te blijven steunen. De Boekenweek zelf zal in de zomer plaatsvinden wanneer de boekhandels en bibliotheken weer volledig open zijn. Vanwege de pandemie kunnen de start en afsluiting van de Boekenweek, het traditionele Boekenbal en de vrij reizen dag van hoofdsponsor NS, deze editie niet doorgaan.

Eveline Aendekerk, directeur CPNB: ‘Was een Boekenweekthema ooit zo actueel als ‘Tweestrijd’? De afgelopen maanden waren wij in ieder geval in tweestrijd. De Boekenweek is hét jaarlijkse feest in de boekhandel en bibliotheek. Maar wat voor een feest is het als de winkels en bibliotheken nog dicht zijn, en we alleen een afhaalloket tot onze beschikking hebben? Er is op dit moment nog te veel onduidelijkheid over de situatie begin maart om vol in te zetten op dit grote jaarlijkse lezersfestijn. We hebben daarom besloten gehoor te geven aan het dringende verzoek van de boekhandels om de Boekenweek pas te vieren wanneer zij open zijn. Een moeilijke beslissing temeer omdat de Boekenweek van groot belang is voor het hele boekenvak – voor schrijvers, uitgevers, bibliotheken en de boekhandels.

Zo hebben veel auteurs optredens rond de Boekenweek gepland staan, geven uitgeverijen nieuwe titels uit, hebben bibliotheken volop programmering en is de financiële impuls voor boekhandels broodnodig. Vanaf maart starten we daarom ‘Het voorwoord van de Boekenweek’: we vieren deze periode het boek. Het prachtige en indringende geschenk van Hanna Bervoets en het intrigerende essay van Roxane van Iperen geven we dan komende zomer de aandacht die ze verdienen.’

Het Boekenweekgeschenk Wat wij zagen van Hanna Bervoets krijgen lezers aankomende zomer cadeau van hun favoriete boekhandel bij besteding van € 15 aan Nederlandstalige boeken. Ook het Boekenweekessay De genocidefax van Roxane van Iperen zal dan voor € 3.75 te koop zijn. Om de drukte te spreiden en lezers te stimuleren hun favoriete boekhandel te steunen zijn deze uitgaven een hele maand beschikbaar.

Eind januari schreef Tzum al over het afschaffen van de Boekenweek. Toen reageerde woordvoerder Isabel Willemsen nog aldus:

De Boekenweek afgelasten is nooit een optie geweest. We onderzoeken uiteraard wel meerdere scenario’s om ondanks alle omstandigheden er het beste van te maken voor boekhandels, schrijvers, uitgevers en lezers. Overigens onderschrijven wij bovenstaande uitspraak van de KBb, we werken zeer intensief en nauw samen als collectief.

Voor een volgende keer zou ik het waarderen als jullie ons om een reactie hadden gevraagd- dan hadden we dit misverstand snel de wereld uit kunnen helpen.