Wie nog een handschrift van Nijhoff, Du Perron of Marsman op de kop wil tikken, kan zijn lol wel op in de nieuwe catalogus van het gerenommeerde antiquariaat Artistiek Bureau. De hele generatie van voor (en een beetje na) de oorlog stuurde exemplaren met opdrachten aan Adriaan Roland Holst, zeg maar Jany. Een goudmijntje. Zie de hele catalogus hier.

Nick ter Wal, directeur van het Artistiek Bureau, schrijft in zijn nawoord bij de catalogus:

Het overgrote deel van de bibliotheek van A. Roland Holst, niet minder dan 33 dozen, belandde na de dood van de dichter bij het Letterkundig Museum (nu: Literatuurmuseum). Daartussen bevinden zich ook exemplaren met opdracht van vrienden en bewonderaars als Hans Andreus, S. Carmiggelt, Lucebert en S. Vestdijk.

Van een kleine verzameling boeken, iets meer dan een halve meter op de boekenplank, had Adriaan Roland Holst (1888-1976) al eerder afscheid genomen.

Omstreeks 1940 had Roland Holst kennisgemaakt met Gerrit Groet (1891-1947), een idealistische boer in het nabijgelegen Warmenhuizen. Groet had grote belangstelling voor kunst en politiek, en kwam zo in contact met schrijvers en kunstenaars uit Bergen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood Groet onderdak aan noodlijdende kunstenaars, die hem soms dankbaar een schilderij of een boek schonken. Ook werd er wel geruild, een kilo appels voor een dichtbundel.

De boeken in deze catalogus deed Roland Holst stuk voor stuk over aan zijn vriend Groet. Er is daarna door twee generaties Groet goed op gepast. Voor het eerst zijn ze nu beschikbaar.