De Volkskrant heeft een reputatie hoog te houden met recensenten die boeken niet lezen. Zo konden we ons jarenlang vermaken met brekebeen Daniëlle Serdijn die zelfs boeken kon bespreken die nog niets eens gepubliceerd waren, ja zelfs nog niet eens geschreven. Tegenwoordig wordt de amusementswaarde van het katern verhoogd door presentator Matthijs van Nieuwkerk die een tweewekelijks rubriekje heeft waarin hij zijn eigen voorkeuren mag uitventen zonder onderbouwing.

Bo van Houwelingen schreef deze week een 180 woorden-stukje over de nieuwste roman van Arie Storm.

Je kunt tijdens het lezen gerust een paar bladzijden wegdromen (dat doet de schrijver zelf ook voortdurend) en dan heb je eigenlijk nog niks gemist.

De rest van de minibespreking kun je hier lezen (maar je mag ook wegdromen als je dat liever doet).

UPDATE
Voor het geval de lezer van de Volkskrant het gemist mocht hebben in de boekenbijlage, in het magazine van de Volkskrant wordt de recensie bijna letterlijk herhaald. Daar is de recensie gereduceerd tot 160 woorden. Bij elkaar opgeteld is dat toch al heel wat. Er zitten wel verschillen in. Zo vindt Bo van Houwelingen de roman van Storm in de gewone krant ‘Vintage Storm’ en in het magazine ‘Typisch Storm’.
De eindzin in de krant luidt:

Al loop je wel het risico hopeloos te verdwalen in Storms literaire labyrint – maar dat zal wel precies de bedoeling zijn.

In het magazine is alles positiever:

Al loopt u dan wel het risico hopeloos te verdwalen in Storms literaire labyrint – maar dat is eigenlijk alleen maar leuk.