Eindelijk weer eens een stuk van Gerbrand Bakker in Trouw. Hij reageert in een opiniestuk op het betoog van Fleur Speet, Jannah Loontjens en Manon Uphoff voor meer vrouwen in de literaire canon. Bakker ziet wel lichtpuntjes, want juist de laatste jaren lijken vrouwen alle debutantenprijzen te winnen en Bakker kan het weten, want hij zit in de jury van de Anton Wachter-prijs. Maar dan moet het niet bij een debuut blijven.

Mirjam Boelsums publiceerde haar laatste verhalenbundel in 2012. Esther J. Ending kwam in 2015 met haar laatste roman. Marieke van der Pols roman Voetlicht kwam in 2013 uit en Lucette ter Borgs Valkruid is tien jaar oud. Je zou kunnen concluderen dat hun literaire arbeid – om welke reden dan ook – gestokt is, en als je literaire arbeid stokt, kun je ook geen literaire prijzen winnen.

Bakker verwacht echter dat het met de jongste generatie schrijfsters (hij noemt Maartje Wortel, Niña Weijers, Roos van Rijswijk, Annemarie Haverkamp, Marieke Lucas Rijneveld, Lize Spit en Inge Schilperoord) wel goed gaat komen.

Lees het hele stuk hier.